Na Sądecczyźnie zorganizowane mleczarstwo sięga korzeniami 1910 roku, przechodząc różne koleje losu, likwidowane przez okupanta, niszczone działaniami wojennymi nie znika z mapy zakładów produkujących żywność, zaopatrujących mieszkańców w podstawowe produkty nabiałowe.
W Nowym Sączu w 1928 r. odradza się zakład przetwórczy o nazwie Spółdzielnia Mleczarska z produkcją podstawowych wyrobów: mleko, śmietana, twaróg, masło - wzrasta zapotrzebowanie na produkty nabiałowe, wzrasta ilość skupowanego mleka toteż ówczesne warunki lokalowe i techniczne zmuszają do budowy nowego zakładu - Zarząd wykupuje kilka hektarów ziemi w dzielnicy "Przetakówka" budując zakład produkcyjny, który oddaje do eksploatacji w 1975 r. o mocy przerobowej 60 tyś. litrów/dobę.
Wybudowany zakład jest systematycznie modernizowany w 1992 roku uruchomiono nowoczesny wydział galanterii mleczarskiej, przez kolejne lata wszystkie hale produkcyjne zostały przezbrojone w nowoczesne maszyny i urządzenia wraz z całą infrastrukturą techniczną wewnętrzną i zewnętrzną co pozwoliło zwiększyć moc przerobową do 80 tys l/dobę. Wybudowano nową kotłownię gazowo - olejną z urządzeniami Firmy LOOS, zmodernizowano chłodnictwo wdrażając technologię chłodniczą opartą na maszynach i urządzeniach Firmy Grasso, zmodernizowano oczyszczalnię ścieków, wybudowano magazyny na opakowania, całkowicie przekształcono skup surowca, który odbierany jest ze stacji niskiego chłodzenia w gospodarstwie u producenta i dostarczany do zakładu przez samochody beczki wyposażone w urządzenie komputerowe mierzące wymagane parametry surowca.
Okręgowa Spółdzielnia w Nowym Sączu z dniem akcesji jako jedna z pierwszych w woj. małopolskich zakładów otrzymała status zakładu unijnego mogącego sprzedawać swoje produkty w krajach wspólnoty, dostawcy surowca zrzeszeni w Spółdzielni dostosowały swoje gospodarstwa do wymogów pozwalających na uzyskanie atestu gospodarstwa unijnego.
Górski charakter rolnictwa powoduje wysokie walory jakościowe surowca, około 15% skupowanego surowca to surowiec z gospodarstw certyfikowanych o statusie ekologicznym toteż Spółdzielnia od 2006 roku posiada Certyfikat zgodności na produkcję wyrobów ekologicznych które poprzez sieć sklepów z żywnością ekologiczną sprzedawane są na terenie całego kraju.
Kompleksowe strategie marketingowe, wysoka jakość naszych produktów, produkty ekologiczne wyróżniające się specyfiką górską i zdrowotnością są znane na terenie całego kraju poprzez sieci marketów i hipermarketów, cieszą się uznaniem klientów także w krajach Unii Europejskiej takich jak Niemcy, Węgry, Włochy, Słowacja, Czechy.
Uznanie Polskiego konsumenta potwierdzają liczne nagrody i wyróżnienia na targach i konkursach zdrowej żywności. W 2006 r. otrzymaliśmy znacząca na międzynarodowym rynku artykułów mleczarskich nagrodę Wielką Konew Europejską, natomiast w 2007 roku za całokształt działalności uznano nas Złotą Konwią Europejską. Produkowana przez nas "Bryndza Sądecka" otrzymała między innymi nagrodę "Najlepszy Produkt Lata 2007" - dużym powodzeniem cieszą się produkty z surowca ekologicznego a zwłaszcza serki wędzone "Gazduś", obecnie jesteśmy w trakcie uruchomienia linii do produkcji nowego produktu serowego.
Dodać należy, iż jakość naszych produktów jest priorytetem w założeniach strategicznych Firmy toteż duży nacisk kładziemy na zakup wysokiej klasy surowca, który jest oceniany w zakładowym laboratorium wyposażonym w najnowszej generacji urządzenia i sprzęt, posiadamy pełny monitoring i wizualizację procesów technologicznych i przechowalniczych, a także ciepłowniczych i chłodniczych, wdrożone systemy GMP, GMH, HACCP, oraz wdrożona Norma zarządzania bezpieczeństwem żywności ISO-22000 a także Norma zarządzania środowiskiem ISO 14001, stały nadzór Weterynaryjny w zakresie skupu surowca i przerobu pozwalają utrzymać reżim technologiczny na wysokim poziomie co w efekcie przedkłada się na dobry produkt. Poddajemy się audytom Wojskowej Inspekcji Weterynaryjnej uzyskując świadectwa kwalifikacyjne do zaopatrywania wojska w produkowane przez nas wyroby.
W III kw. 2010 roku współzawodnicząc z krajowymi zakładami mleczarskimi uzyskaliśmy tytuł Lider Ochrony Środowiska oraz I nagrodę w zakresie ochrony środowiska przydzielaną przez Główny Inspektorat Ochrony środowiska w Warszawie. Ta nagroda podniosła prestiż naszej Spółdzielni, a nam dała satysfakcję, że trud i nakłady na środowisko pozwalają nam funkcjonować bezkolizyjnie z organami nadzorującymi i otoczeniem.
W ofercie sprzedaży posiadamy mleko spożywcze o zawartości tłuszczu od 1,5 - 3,5 % w różnych opakowaniach, mleko EKO, śmietany i śmietanki, twarogi, masła, sery żółte bryndzę, kefiry, maślanki naturalne, smakowe, jogurty, serki ziarnisty, wędzony, fromage, topione.
Posiadamy dobrze przygotowaną kadrę techniczno - produkcyjną, która systematycznie podnosi swoje kwalifikacje poprzez kursy, szkolenia, sympozja, studia kierunkowe.
Opracowana strategia Firmy duży nacisk kładzie na sprawy logistyczno - marketingowe, podnoszenie kwalifikacji załogi, działania innowacyjne w zakresie technologii i zarządzania zasobami ludzkimi, prowadzenie działań w zakresie ochrony środowiska i gospodarki odpadami, wykorzystując w dużej mierze środki unijne.
Do końca 2008 roku zrealizowaliśmy 6 programów operacyjnych ze wsparciem funduszami unijnymi obecnie jesteśmy w trakcie realizacji 7 - programu, fundusze te w znacznym stopniu przyczyniły się do zmiany wizerunku zakładu produkcyjnego, a także otoczenia zewnętrznego Firmy.
Wszystkich smakoszy i konsumentów zapraszamy do spożywania naszych produktów mamy nadzieję, że zaprezentowana poniżej oferta pozwoli zadowolić nawet najbardziej wybrednych, życzymy smacznego.